Tuńczyk z puszki na stałe wpisał
się w dietę sportowców, jest on źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów. Tuńczyk
przede wszystkim jest źródłem łatwo – przyswajalnego białka, które jest bardzo
potrzebne przy ćwiczeniach fizycznych. O dobrych walorach tuńczyka wypowie się
zarówno, bokser, biegacz, jak i kulturysta, gdyż zawartość procentowa białka w
mięsie tuńczyka to aż 20%.
Pomimo świetnego składu, opinię o tuńczyku są jednak podzielone. Przeciwnicy
tuńczyka twierdzą, że ryba jest szkodliwa ze względu na dużą zawartość rtęci i
ołowiu. Badania wykazują, że ryby pomimo zawartości znikomej ilości ołowiu i
rtęci są znakomitym źródłami białek i kwasów omega- Jedzenie kilku puszek
tuńczyka w miesiącu nie powinno nikomu zaszkodzić, a z całą pewnością pomoże w
diecie. Tuńczyka trzeba również umieć wybrać ze sklepowej półki. Ważne jest,
aby czytać, co znajduje się na etykiecie i przed kupnem zastanowić się, czy
tuńczyk jest wysokiej jakości. Są firmy oferujące tuńczyka w najlepszej
jakości, niestety rynek przepełniony jest odpadami, które nie są tak dobre dla
naszego organizmu.