Nie każdy gainer jest dla każdego odpowiedni. Przy wyborze powinniśmy wziąć pod uwagę takie kwestie jak: typ organizmu (wątły, gruby, umięśniony, osłabiony itp.), rodzaj wysiłku/ sportu/ dyscypliny, jaką się wykonuje.
Sytuacja jest szczególnie trudna dla „hargainerów”, tych, którzy nie mogą przytyć (dużo jedzą, a nic im to nie daje). Takie osoby winny spożywać nieduże ilości białka, ale za to muszą konsumować ogromne porcje węglowodanów pod różną postacią. Podobnie jest w przypadku sportowców, którzy uprawiają sporty wytrzymałościowe. Oni także nie mają zapotrzebowania na duże ilości białka, natomiast wini się żywić sporymi porcjami węglowodanów.
Kulturyści, sportowcy, którzy nie maja problemów z tyciem (magazynowaniem masy tłuszczowej) mogą śmiało konsumować duże ilości białka, zarówno w produktach naturalnych, jak i suplementach.
Wybór gainera jest sprawą indywidualną, nie ma produktu uniwersalnego dla wszystkich. Przeciętnie (jednak nie należy się tym zbytnio sugerować) zażywa się gainery, które posiadają 30 g białka na 100 g całego suplementu.